четвер, 27 жовтня 2011 р.

Історія

Першим поширеним браузером з графічним інтерфейсом був NCSA Mosaic. Початковий код цього одного з перших браузерів був відкритий і деякі інші браузери (Netscape Navigator і Internet Explorer) узяли його за основу. Цей браузер мав свої недоліки, але майже усі вони були усунені у браузері Netscape Navigator. Netscape випустила Netscape Navigator під різні операційні системи (UNIX, Windows, Mac OS) і добилася помітного успіху, у тому числі і комерційного. Це спонукало компанію Microsoft випустити свій браузер Internet Explorer.


На відміну від Netscape, Microsoft відразу випускала локалізовані версії IE. У 1995 році Microsoft випустила операційну систему Windows 95, в ній не було вбудованого браузеру, але через деякий час в оновлення системи (Windows 95 OSR2) браузер (Internet Explorer 3.0) був вбудований. До того ж, Microsoft додавала у свій браузер несумісні із стандартами розширення мови HTML, і це можна вважати початком війни браузерів, монополізацією (більше 95 ) ринку, що закінчилася, браузером від Microsoft.

Історія розвитку

Із-за втрати ринку прибутки компанії Netscape впали і її придбала AOL, а початковий код браузеру Netscape був випущений під вільною ліцензією Mozilla Public License. Проте цей код було вирішено не використовувати і замість нього для Netscape 6 з нуля був написаний новий движок (Gecko).
Згодом в Mozilla Foundation було прийнято рішення поставляти і розвивати браузер окремо від загального пакету і народився проект Mozilla Firefox. Firefox містить багато можливостей, відсутніх в IE або інших браузерах, і поступово набирає популярність.
Монополізація ринку браузером IE мала і інші наслідки — Microsoft майже перестала розвивати браузер і він з 4-ою до 6-ої версії майже не мінявся: гірше за інші браузеров підтримував стандарти, відставав по зручності використання і за швидкістю роботи і відображення сторінок. Таке положення сподвігло Microsoft знов зайнятися браузером і сьома версія вийшла з деякими змінами (були додані закладки-таби, покращувана підтримка стандартів, піднята швидкість роботи). На даний момент Microsoft випустила 8-у версію Internet Explorer і активно просуває її на російському ринку спільно з такими компаніями, як Яндекс, Mail.ru і Рамблер.
У 1995 році з'явився браузер Opera. Спочатку Opera поширювалася як умовно-безкоштовне ПО (share-ware), цим, можливо, поясняться її низька популярність в більшості країн світу і висока популярність в країнах СНД. Проте з 2005 року Opera також стала поширюватися безкоштовно.
Війна браузерів була б виключно комерційною справою корпорацій, якщо б основним прийомом в боротьбі не стало додавання специфічних, нестандартних можливостей до браузерів. Найбільші розбіжності виникали в підтримці javascript - мови сценаріїв, що додає інтерактивність документами. У результаті багато сайтів «оптимізу-валися» під одні браузери і погано працювали в інших браузерах.
В Internet Explorer 8 Microsoft спочатку пропонувала ввести HTML-коментар, який би вказував браузерам, які версії движків використовувати, що викликало обурення прихильників стандартів, так як вказівки на використання стандартів не передбачалося. Пізніше було оголошено, що IE8 буде за замовчуванням використовувати «режим стандартів» (англ. standards mode), а не «режим сумісності» (англ. quirks mode), а при виявленні відповідного коментаря використовувати режим імітації попередньої версії.
У 2008 році компа-нія Google вирішила «допомогти» конкуренції на ринку браузеров і випустила свій браузер з відкритим вихідним кодом — Chrome. Браузер Chrome містить деякі новини (ізоляція збоїв, режим «інкогніто» і т. д.). Випущені версії для Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Linux і Mac OS.

Немає коментарів:

Дописати коментар