понеділок, 31 жовтня 2011 р.

Історія Mozilla Firefox

Mozilla Firefox (Мозілли Файрфокс), раніше відомий як Phoenix і Firebird - другий за популярністю в світі браузер і перший з відкритих, який добився такої популярності. На середину 2006 року частка Mozilla Firefox становила, за різними даними, від 11 до 15% всього загальносвітового ринку браузерів, сильно потіснивши позиції домінуючого в мережі браузера Internet Explorer. Після релізу версії 1.0 9 листопада 2004 отримав схвалення від численних медіаізданій, включаючи «Форбс» [1] І «The Wall Street Journal» [2]. З більш ніж 25 мільйонами завантажень в перші 99 днів після його випуску, Firefox став одним з найбільш використовуваних вільних програм з відкритим кодом, особливо серед домашніх користувачів. 19 жовтня 2005 Firefox був завантажений в стомільйонний раз, всього лише через 344 дні після випуску версії 1.0. Станом на листопад 2005 Firefox займав вже 9,4% на світовому ринку інтернет-браузерів, сильно потіснивши позиції домінуючого в мережі браузера Internet Explorer.


Існують версії для Windows, Mac OS X, Linux, OS / 2, FreeBSD, Solaris й інших операційних систем.
Mozilla Firefox 2.0 вийшов 24 жовтня 2006 року. Будучи великим кроком вперед в порівнянні з попередньою версією, новий браузер продовжує славні традиції, а також відкриває безліч нових можливостей.
30 листопада 2005 вийшов Firefox 1.5. Прихильники Firefox стверджують, що на відміну від самого поширеного на початок 2005 браузера Internet Explorer шостої версії, вбудованого в Windows, Firefox забезпечує вищий рівень безпеки користувача, здатний захищати його від нав'язливої ​​реклами, має цілу низку нових можливостей.
Хоча Firefox - невеликий за розміром браузер, він є одним з найбільш гнучких з широкими можливостями настроювання: користувач може встановлювати додаткові теми, які змінюють зовнішній вигляд програми, і розширення, що додають нову функціональність.


Серед відмінних особливостей можна виділити:

  •     блокування спливаючих вікон (pop-up),
  •     підтримку вкладок (tabbed browsing) (кілька сторінок в одному вікні),
  •     підвищену турботу про безпеку (за заявою авторів),
  •     вбудовану панель пошуку в пошукових машинах і словниках,
  •     так звані «Живі закладки» («Live bookmarks») - механізм інтеграції RSS-потоків,
  •     широкі можливості з налаштування поведінки і зовнішнього вигляду,
  •     невеликий розмір дистрибутива (близько 5 MB),
  •     підтримку безлічі розширень,
  •     відмінні інструменти для веб-розробника,
  •     автоматичне оновлення як самого браузера, так і його розширень (з версії 1.5).

Слід зазначити, що перелічені особливості є відмінними в першу чергу за заявою авторів Firefox. Правильність іменування деяких особливостей "відмінними" (ексклюзивними для цього браузера, або вперше застосовані саме в ньому) є причиною суперечок і інтернет-дискусій. З вбудованою в браузер блокуванням спливаючих вікон користувачі могли познайомитися в Internet Explorer 6 (наприклад, встановивши оновлення Service Pack 2 для Windows XP). Використовувати вкладки (tabbed browsing) (кілька сторінок в одному вікні) можна було ще в браузері Opera, а за допомогою додаткових завантажуваних модулів і в Internet Explorer. Зі зростанням популярності Firefox і підвищенням інтересу хакерів, заявлена ​​творцями підвищена безпека стала нерідко оспаріваеться. Вбудована панель пошуку мається на Internet Explorer починаючи з версії 4.0. За винятком отладчика DOM здатного повідомити користувачеві про помилку в синтаксисі завантаженої сторінки і показати номер рядка, що містить помилку, інструментів для веб-розробника в Firefox немає.
Користувачеві інтернету, у якого з'явився інтерес до завантаження та встановлення Firefox на своєму комп'ютері, слід знати не тільки плюси, а й мінуси даного продукту, які є у нього як і у будь-якої програми, навіть якщо реклама стверджує зворотне. Ранні версії Firefox (до версії 1.5) були піддані "падіння профілю" втрати налаштувань (включаючи колекцію закладок) з незрозумілих для користувача причин. Версія 1.5 все ще страждає помітними "витоками пам'яті" (memory leak), які втім, можуть помітити тільки завзяті інтернетчики, що не закривають вікно браузера по кілька годин. У порівнянні Firefox з головним його конкурентом - Internet Explorer, у Firefox є як сильні, так і слабкі сторони. Але помітити будь-які явні відмінності в швидкості завантаження інформації з Інтернет, без спеціальних тестів не вдасться. При розробці Firefox особлива увага приділялася підтримці стандартів W3C.

Немає коментарів:

Дописати коментар